Du är här: Hem / vigsel / Så här går det till

Samtal med prästen


När vigsel är bokad, kommer tjänstgörande präst att ta kontakt senast två veckor före gudstjänsten för ett vigselsamtal. Samtalet kan ske hemma eller i kyrkan. Träffas man i kyrkan så kan också en övning ske inför bröllopet. Övningen kan också läggas separat om det är andra medverkande i vigseln, t ex tärna och marskalk, som vill se kyrkan och öva. 

Vigseln utformas i dialog mellan de medverkande: präst, musiker och brudpar och grunden är Svenska kyrkans vigselordning

Vid vigselsamtalet går man igenom ordningen för vigselgudstjänsten och pratar om de valmöjligheter som finns när det gäller texter, psalmer och utformning. I samtalet kan man också prata om symbolhandlingar, dikter och sånger som kan användas för att förstärka vigselns budskap.

Vid vigselsamtalet bestäms också de psalmer som ska sjungas gemensamt under vigseln.

Vigselsamtalet är samtidigt ett tillfälle att prata om äktenskapets djupare mening t ex tankar om framtiden, drömmar och förhoppningar, liksom att få en möjlighet att berätta sin historia för prästen, så att vigseltalet i kyrkan kan få ett personligt tilltal.


Alla rättigheter reserverade Kvistofta Församling
Svenska kyrkan
2016
Besöksadress Kvistofta Församling Frösögatan 1
257 30 Rydebäck
Postadress Kvistofta Församling Box 14 257 21 Rydebäck
Telefon 042-37 33 00 E-postadress kvistofta.forsamling(snabel-a)svenskakyrkan(punkt)se