Du är här: Hem / vigsel / Kul att veta om vigsel

Historiskt kul att veta om vigsel

 

Brudparet går in i kyrkan gemensamt.

Det här är en gammal svensk vigseltradition. I vår kultur har detta länge varit en viktig markering eftersom det hänger samman med ömsesidigheten i äktenskapet och brudparets löften till varandra. Båda makarna ger samma löften. I Sverige har bruden t ex aldrig avkrävts något löfte att lyda sin man, vilket är fallet i t ex England och USA (där man numera kan välja bort det), vilket i sin tur hänger ihop med att bruden där fortfarande lämnas över av sin far. I denna tradition markeras symboliskt att brudköpet är avslutat. 


Brudslöjan 

... har sitt ursprung i den smala slöja som hörde till den moderna hårklädseln i början av 1800-talet. Den blev inte vanlig till bruddräkten förrän under 1800-talets andra hälft. Brudslöjan sägs också vara en symbol för mödomshinnan - alltså ytterligare en bild för att bruden är oskuld.

 

Brudbuketten 

...ska enligt svensk gammal sed hängas över den äktenskapliga sängen för att bringa lycka. Att kasta iväg den hör inte till vår tradition - och idag är det nog ingen som gör det, eftersom den ofta kostat en del!

 

Svart rock 

...ägde inte alla förr i tiden. Då fick man låna finrock av någon som hade - och denna någon var ofta prästen. Vissa präster tog till och med en liten hyra för att låna ut sin rock till bröllop.


Den vita klänningen

...är dopdräkten som man tar på sig igen.  Fram till sekelskiftet 1900 ungefär, gifte de flesta kvinnor sig i svart, eftersom det var högtidsfärgen. 

Om man döps som barn är dopdräkten oftast för lång - en symbol för att man ska ”växa i” sitt dop. Vid konfirmationen tar de flesta på sig dopdräkten igen, i form av konfirmationskåpan som då är lagom lång, eftersom man har vuxit och själv tagit ställning till sin tro. När man gifter sig kommer så ännu ett speciellt tillfälle att ta på den vita dräkten och påminnas om att Gud är med. 

Vitt är uppståndelsens och glädjens färg i kyrkan.


Alla rättigheter reserverade Kvistofta Församling
Svenska kyrkan
2016
Besöksadress Kvistofta Församling Frösögatan 1
257 30 Rydebäck
Postadress Kvistofta Församling Box 14 257 21 Rydebäck
Telefon 042-37 33 00 E-postadress kvistofta.forsamling(snabel-a)svenskakyrkan(punkt)se